|
Post by artplus on Aug 12, 2022 17:03:11 GMT 2
Σε σχεση με autel και mavic 3 ποσο καλη μπορει να θεωρηθει μια αγορα του τωρα στο 2022 με δεδομενο οτι ναι μεν ειναι ενα σκαφος που αξιζει αλλα τα εχει τα χρονακια του ;;;
|
|
|
Post by Frontier on Aug 12, 2022 21:02:53 GMT 2
Σε σχεση με autel και mavic 3 ποσο καλη μπορει να θεωρηθει μια αγορα του τωρα στο 2022 με δεδομενο οτι ναι μεν ειναι ενα σκαφος που αξιζει αλλα τα εχει τα χρονακια του ;;; Πολύ καλή ερώτηση. Τo Typhoon H+ είναι όντως πολύ καλό και είναι - για εμένα - η μοναδική λύση που στηρίζεται σε (μερικώς) ανοικτού κώδικα πλατφόρμα (PX4 Pro). To αν αξίζει ή όχι δεν μπορώ να στο πω "ξερά", θα προσπαθήσω όμως να σου εξηγήσω (σύντομα) τους λόγους που ακόμα το έχω (και θα το έχω). Εάν βγάλουμε εκτός την παράμετρο όγκος (που όσο να είναι δυσκολεύει κάποιον στην μεταφορά του, διότι - κακά τα ψέματα - δεν είναι μικρό) κάτι που ισχύει και για την περίπτωση του Inspire 1/2 (διότι σε αυτή την κατηγορία παίζει), για κάποιον που δεν ασχολείται τόσο με τα R/C αλλά είναι ένας π.χ φωτογράφος, λίγη σημασία έχει για αυτόν αν το firmware που τρέχει στο σκάφος του είναι ανοικτό ή κλειστό και αν διαρρέει προσωπικά δεδομένα ή όχι. Το PX4 Pro firmware - σε αντίθεση με τα κλειστά firmware των Autel & DJI - δεν στέλνει δεδομένα πουθενά, δεν ανεβάζει screenshots και τηλεμετρία της πτήσης πουθενά και δεν έχει NFZ. Για κάποιους, αυτό και μόνο φθάνει για να απορρίψουν οτιδήποτε προέρχεται από Autel & DJI. Η μοναδική άλλη εταιρεία που έχει τόσα στεγανά στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, είναι η Parrot, αλλά επειδή αυτή έχει αποσυρθεί από την αγορά των consumers, δεν την μετράω πια. Πάμε τώρα στα της κάμερας. Σαφώς η κάμερα του Mavic 3 υπερτερεί της C23 του H+, όπως και η κάμερα του Autel Evo II Pro (κυρίως σε νυχτερινές λήψεις). Όμως η C23 έχει μια καθαρότητα που στο δικό μου μάτι, μπορώ να την συγκρίνω μόνο με του Mavic 3, που μην ξεχνάμε ότι έχει και μεγαλύτερο αισθητήρα. Και τα τρία συστήματα έχουν διάφραγμα F2.8 (μεταβλητό), άρα μπορείς να 'παίξεις' και το RAW video / εικόνα της C23 είναι πολύ καλύτερο από αυτό της Autel (η οποία όμως έχει τον καλύτερο αλγόριθμο επεξεργασίας νυχτερινών λήψεων, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγεις σε RAW), υστερεί λίγο σε σχέση με το RAW της Hasselblad του Mavic 3 (πάλι λόγω μεγέθους αισθητήρα). Tέλος, ένα πλεονέκτημα της C23 είναι ότι παίρνει ND φίλτρα 39mm και 42mm (με adaptor που έρχεται μαζί), άρα έχεις την μεγαλύτερη επιλογή σε ND φίλτρα απ'όλα, χωρίς να χρειάζεται να σκάσεις μια περιουσία (τα ND φίλτρα του Mavic 3 είναι πανάκριβα, ενώ και για το Autel είναι και εκεί ακριβά). Καταλήγοντας, για εμένα, το H Plus εξακολουθεί να παραμένει στο σμήνος γιατί: 1) είναι ένα φωτογραφικό εργαλείο που όμως λειτουργεί σαν R/C (έχει φθηνά ανταλλακτικά και μπορώ να το επισκευάσω, σε αντίθεση με το Mavic 3 και το Autel που λόγω integration, έχουν πολύ ακριβά ανταλλακτικά και όλες σχεδόν οι ζημιές τους έχουν απαγορευτικό κόστος επισκευής), 2) μου παρέχει ακρίβεια στο χειρισμό - επειδή ακριβώς συμπεριφέρεται σαν R/C και όχι σαν ένα αυτόνομο ιπτάμενο ρομπότ, όπως συμβαίνει με τα άλλα δύο - επιτρέποντάς μου να πάρω τα πλάνα ακριβώς όπως τα θέλω (όπως μπορώ και με το Phantom 4 Pro), μπορεί να πετάξει σε manual mode με επιλογή δική μου και είναι απίστευτα σταθερό σε εσωτερικούς χώρους, 3) η C23 δεν με απογοητεύει γιατί ξέρω τα όριά της και πως μπορώ να την αξιοποιήσω, με δεδομένο τα "χρόνια" της. Το αν θα αγόραζα τώρα το H Plus είναι καθαρά ζήτημα χρήσης και κόστους: εάν είχα ένα π.χ συνεργείο λήψης και ήθελα ένα δεύτερο αεροσκάφος προσανατολισμένο κυρίως στην λήψη ποιοτικών πλάνων με πλήρη έλεγχο από τον χειριστή (και όχι κάποια λύση που πατάμε δύο-τρία κουμπιά και πετάει μόνο του), πιθανότατα θα το επέλεγα ως συμπλήρωμα σε ένα Mavic 3 ή Autel Evo II Pro. Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.
|
|
|
Post by Frontier on Aug 12, 2022 21:03:57 GMT 2
|
|
|
Post by artplus on Aug 15, 2022 11:42:17 GMT 2
Χρονια πολλα για τις μερες Μανο και σε ευχαριστω για την απαντηση.
Ο ογκος δεν με προβληματιζει καθολου να σου πω την αληθεια. Καθε φορα κουβαλαμε παρα πολλα κιλα εξοπλισμου. Γλυκοκοιταω το πτηνο αρχικα για την αντοχη του σε αερα. Απο εκει και μετα η αξιοπιστια του. Δεν εχει δειξει να εχει θεματα με τις αναβαθμισεις οπως η Αutel. Το θεμα της καμερας ειναι σημαντικο για μενα, ειδικα τα νυχτερινα πλανα. Δεν περιμενω να κοντραρει το Mavic 3 αλλα η αληθεια ειναι πως θα ηθελα να ειναι στα επιπεδα του mavic 2 pro. Aπο εκει και μετα το θεμα του service ειναι στα συν το γεγονος οτι ακομα υπαρχουν ανταλλακτικα και θα ηθελα να σε ρωτησω αν τγνωριζεις αν υπαρχουν καταστηματα που αναλαμβανουν service γιατι χρονος δεν υπαρχει για να ασχοληθω εγω. Η αληθεια ειναι οτι ως εταιρεια με εχει κερδισει γιατι δε το παιζει νταβατζης οπως η DJI απλα με προβληματιζει η ηλικια του σκαφους. Μηπως υπαρχει η πληροφορια για κανενα καινουργιο σκαφος ;
|
|
|
Post by Frontier on Aug 16, 2022 20:35:22 GMT 2
Χρονια πολλα για τις μερες Μανο και σε ευχαριστω για την απαντηση. Ο ογκος δεν με προβληματιζει καθολου να σου πω την αληθεια. Καθε φορα κουβαλαμε παρα πολλα κιλα εξοπλισμου. Γλυκοκοιταω το πτηνο αρχικα για την αντοχη του σε αερα. Απο εκει και μετα η αξιοπιστια του. Δεν εχει δειξει να εχει θεματα με τις αναβαθμισεις οπως η Αutel. Το θεμα της καμερας ειναι σημαντικο για μενα, ειδικα τα νυχτερινα πλανα. Δεν περιμενω να κοντραρει το Mavic 3 αλλα η αληθεια ειναι πως θα ηθελα να ειναι στα επιπεδα του mavic 2 pro. Aπο εκει και μετα το θεμα του service ειναι στα συν το γεγονος οτι ακομα υπαρχουν ανταλλακτικα και θα ηθελα να σε ρωτησω αν τγνωριζεις αν υπαρχουν καταστηματα που αναλαμβανουν service γιατι χρονος δεν υπαρχει για να ασχοληθω εγω. Η αληθεια ειναι οτι ως εταιρεια με εχει κερδισει γιατι δε το παιζει νταβατζης οπως η DJI απλα με προβληματιζει η ηλικια του σκαφους. Μηπως υπαρχει η πληροφορια για κανενα καινουργιο σκαφος ; Για service στην Ελλάδα νομίζω είναι ο Δαμκαλίδης, αλλά δεν έχω ακούσει καλά λόγια. O λόγος έχει να κάνει μετά από πρόσφατη περίπτωση φίλου που αγόρασε το H Plus (χωρίς το RealSense) από την Heliland. Το αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα με την Τ/Κ (εκτιμώ, διότι ο χειριστής δεν έκανε κάποιο λάθος), το έστειλε πίσω όλο το πακέτο στην Heliland, οι τύποι την έλεγξαν (και καλά) και του την έστειλαν πίσω αφού του είπαν ότι έκαναν και δοκιμαστική πτήση. Ο φίλος μου με το που το παρέλαβε, πήγε να πετάξει (δοκιμαστικά) στην αυλή ενός σχολείου (ανοικτό μέρος) και το H Plus έφυγε προς ένα δέντρο με κολλημένο το pitch, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. Αποτέλεσμα, ένα σπασμένο μπράτσο και κομμένα καλώδια της C23 (εύκολο fix), οι τύποι δεν τον υποστήριξαν καθόλου παρά τον έστειλαν στον Δαμκαλίδη, ο οποίος αφού του κράτησε το drone για 1 μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν λάθος χειριστή και του ζητάνε 550 Ευρώ επισκευή. Η πλάκα είναι - και αυτό δείχνει το μέγεθος της ασχετοσύνης τους - ότι και καλά του έστειλαν το log της πτήσης, όπου φαίνεται το pitch να είναι στο τέρμα εμπρός, λες και ο φίλος μου είχε αυτοκτονικές τάσεις και ήθελε πετώντας χαμηλά να παίξει chicken με το δέντρο. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ απλά και είναι και μέσα στην εγγύηση. Στον αντίποδα, αγόρασα το δικό μου απευθείας από την Yuneec Europe GmbH τον Ιούλιο του 2018 και η έως τώρα αντιμετώπιση από αυτούς ήταν άψογη. Τους χρειάστηκα 2 φορές στα 4 χρόνια: μία το 2020 λίγο αφού είχε λήξει η εγγύηση του σκάφους (1 μήνα μετά), όπου το gimbal παρουσίαζε μια μικρή δόνηση κατά την περιστροφή (ελάχιστη, αλλά ορατή στα δικά μου μάτια). Μου έστειλαν RMA, το πέρασαν στην εγγύηση, δεν πλήρωσα τίποτα από μεταφορικά πήγαινε-έλα Γερμανία και μου έστειλαν νέα κάμερα C23 (πιο εξελιγμένη έκδοση, οπότε έκανα αυτό το βίντεο freedrone.gr/post/11570/thread). Η δεύτερη φορά ήταν φέτος τον Ιούνιο 2022, όπου από δική μου βλακεία (εκτιμώ) έσβησα το βασικό καλιμπράρισμα της C23 με το QGroundControl, με αποτέλεσμα το gimbal να μην σταθεροποιείται. Επικοινωνία μαζί τους, τη στέλνω πίσω με ΕΛ.ΤΑ (15 Ευρώ δικά μου), πάει εκεί, επισκευάζεται (έκανε περίπου 20 ημέρες, διότι είχαν μεγάλο φόρτο εργασίας και λόγω Covid-19 δεν είχαν τεχνικούς διαθέσιμους), μου την στέλνουν πίσω χωρίς καμία χρέωση τόσο για την εργασία όσο και για τα μεταφορικά. Από service, σίγουρα το Heliland δεν μπορεί και ο Δαμκαλίδης το ίδιο. Δεν ξέρω για άλλους τεχνικούς, αλλά υπάρχει απίστευτο υλικό online για αυτό και - εάν δεν χρειάζεται εξειδικευμένο software όπως συνέβη στην περίπτωσή μου - ένας καλός τεχνικός με γνώσεις από drones, μπορεί να το επισκευάσει. Το νεώτερο σκάφος της Yuneec στο επίπεδο του H Plus, είναι το H3 που φοράει νέα κάμερα σε συνεργασία με την Leica, αλλά δεν έπιασε και δεν το βλέπω πια διαθέσιμο. Το H Plus συνεχίζει να το παράγει, αλλά και η Yuneec έχει προχωρήσει πλέον σε commercial μόνο drones, όπως το H520E/RTK αλλά και το (φοβερό) νέο Η850-RTK. Δες περισσότερα και στο yuneec.com που είναι και το επίσημο κατάστημα.
|
|